Vodič za kupnju kacige

Kupovina motociklističke kacige je važna investicija za vašu sigurnost pri vožnji!

Evo kratkog vodiča koji će vam pomoći da odaberete pravu kacigu:

  • Pravila i standardi:

Prvo, provjerite da li kaciga ispunjava sigurnosne standarde i norme važeće u EU!

  • Veličina:

Veličina kacige je ključna. Morate pronaći kacigu koja odgovara vašoj glavi bez da bude previše labava ili da negdje osjećate pritisak. Opseg glave možete izmjeriti metrom (najbolji je krojački) tako da ga postavite iznad obrva i uši pa sve do stražnjeg djela glave. Broj koji dobijete u centimetrima neka vam bude polazna točka pri odabiru veličine kacige. Gotovo svi proizvođači imaju veličinu izraženu u centimetrima.

  • Tip kacige:

Razmislite o vrsti vožnje koju planirate. Postoje različite vrste kaciga:

Integralne kacige: To je potpuno zatvorene kacige s vizirom i pružaju najbolju zaštitu jer pokrivaju cijelo lice.

Modularne kacige: Tzv. „flip up“ kacige odlikuju se u tome da pomični štitnik za bradu koji se može podići kako bi omogućila komunikacija bez skidanja kacige, ili kad trebate jače provjetravanje ili pak ako želite nešto pojesti ili popiti bez skidanja kacige.

Poluotvorene kacige (jet): Pružaju dobar vidokrug, ali manje zaštite. Vrlo su prozračne i nižeg su cjenovnog ranga od integralnih kaciga.

Off-road kacige: Namjenske kacige za vožnju van asfalta. Glavna odlika ovih kaciga je da imaju dodatnu zaštitu za bradu te šilt koji štiti od sunca ili granja, kao i bolju ventilaciju. Off-road kacige mogu biti s vizirom ili bez vizira.

  •  Materijal:

Kacige mogu biti izrađene od karbonskih vlaka, stakloplastike ili kompozita. Lagane kacige obično su udobnije za nošenje.

Preporuka je da se kaciga mijenja najkasnije nakon 5 godina jer može doći do promjene u kvaliteti materijala. Ne izlažite vaše kacige prekomjernoj toplini!

  • Ventilacija:

Provjerite prisustvo ventilacijskih otvora. Dobar protok zraka pomaže u održavanju komfora tokom vožnje i smanjuje mogućnost magljenja vizira.

  • Vizir:

Vizir bi treba biti takav da kroz njega jasno vidite te otporan na ogrebotine.

Neki modeli kaciga imaju i dodatni vizir koji služi za zaštitu od sunca.

  • Udobnost:

Kaciga bi trebala biti udobna za nošenje tjekom dužih vožnji. Pokušajte je nositi neko vreme prije nego je kupite!

  • Težina:

Težina kacige ovisi o vrsti kacige i materijalu od kojeg je izrađena. Lakše kacige obično su udobnije. Bitno je da se u kacigi osjećate udobno, da nemate osjećaj utega na glavi te da zadržite dobru mobilnost glave.

Nakon odabira i kupovine, redovito proveravajte stanje kacige i mjenjajte je ako primjetite bilo kakve oštećenja. Vaša kaciga je ključna za vašu sigurnost na putu, zato se potrudite da odaberete pravu.

Trebate pomoć?